Inrego
Stocklists

Svenskt Näringsliv: ”Vi behöver ett cirkulärt tänk på ledningsnivå”

Nyheter 5 september 2024 4 min läsning

Svenskt näringsliv på bild.

Inrego har träffat Karin Nilsson och Marcus Wangel, experter på miljöpolicy från Svenskt Näringsliv, för att diskutera omställningsfrågor, kritiska råmaterial och cirkulär ekonomi inom IT.                                                                                                                 

Under en pressträff betonade statsminister Ulf Kristersson nyligen att ”Noggrannhet är en dygd, men hastighet är också det”. Om vi inte kan vara både noggranna och snabba riskerar vi att förlora i kampen för en hållbar framtid. Men hur genomförs en snabb och effektiv omställning – utan att drastiskt minska den levnadsstandard vi har idag?

”I grund och botten handlar det om att effektivisera och optimera resursuttaget. Hur använder vi det material vi bryter mest effektivt?” säger Marcus Wangel. ”Vi kommer behöva enorma mängder metaller och mineraler till vår energiförsörjning. Därför är det viktigt att vi prioriterar och inte slösar nya material till sådant som skulle kunna fungera lika bra med återvunnet – som exempelvis våra IT-produkter! Inom IT är cirkularitet ett enkelt steg för effektivt resursutnyttjande”.

Karin Nilsson instämmer: ”All användning av resurser som man kan göra med återvunnet material kommer minska trycket på förlusten av biologisk mångfald och klimatet. Att tänka resurseffektivt handlar i allra högsta grad om riskminimering och om att säkra sina resurser”.

Att inte använda nya metaller till något vi skulle kunna använda återbrukat borde vara en självklarhet. Men om produkter slängs eller läggs på hög och lagras istället för att skickas tillbaka, säljas vidare eller på annat sätt får möjligheten att återanvändas, blir det en omöjlig ekvation att lösa. Nyligen publicerade Inrego en studie om hur Sveriges kommuner hanterar sin överblivna IT. Där framgick att omkring 80 procent inte har något upphandlat återtag. Och enligt en studie på 1800 beslutsfattare inom IT, som gjordes av Mantap Global på uppdrag av Dustin, är det blott hälften av Nordens företag som ser till att återanvända eller återvinna sin IT.

Svenskt Näringsliv har under året släppt en rapport om hur Sverige kan bli mer cirkulärt. Där framhävs vikten av politiskt ledarskap, incitament och styrmedel för cirkulära affärsmodeller, såväl som goda marknadsförutsättningar, entreprenörskap och forskning inom cirkulär ekonomi.

”Vi behöver behålla värdet på produkter, material och resurser i ekonomin så länge som möjligt, samtidigt som vi minimerar avfallsgenereringen. Både resurseffektivitet och ekonomisk tillväxt går att förena med en marknadsdriven cirkulär ekonomi, och är därför avgörande för en långsiktigt hållbar utveckling”, säger Marcus.

De båda experterna är överens om att det är på ledningsnivå förändringen behöver ske. ”Bara om dessa tankar implementeras i styrelse och toppledning kan vi få ett gehör för hållbarhet. Ledare måste börja resonera så att de i första hand ser till om verksamhetens behov kan tillgodoses av återbrukade produkter. Tänket behöver skifta kring allt ifrån kontorsmaterial i stort till IT”, avslutar han.

Vill du också bidra till en hållbar utveckling i alla de tre dimensionerna – miljömässigt, socialt och ekonomiskt? Genom att sälja vidare din använda IT till oss säkrar du att all information på enheterna försvinner, samtidigt som du bidrar till en hållbar och resurseffektiv konsumtion och produktion. Ta steget in i den cirkulära ekonomin för IT redan idag.