Inrego
Stocklists

Så använder du CO2-siffrorna från Inrego

Nyheter 5 september 2024 5 min läsning

glad kontorskvinna i utemiljö.

Alla kunder som samarbetar med oss gör på ett eller annat sätt koldioxidbesparingar. Men att förstå och själv använda sifforna är inte helt lätt. Här går vi igenom hur du kan kommunicera ert positiva klimatarbete inom IT, och hur du själv kan använda sifforna i er klimatredovisning.

När du köper eller hyr produkter av oss, säljer av din använda IT eller använder dig av vår analysmodell för klimatberäkning, får du tillgång till en rad positiva utsläppssiffror kopplade till er IT-hantering. Siffrorna benämner vi som klimatbesparingar, eftersom det visar hur många kilo koldioxidekvivalenter som er organisation har undvikit tack vare ert samarbete med Inrego.

Så har vi tagit fram siffrorna för er klimatbesparing

Siffrorna är framtagna och beräknade i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet, som tillsammans med oss tagit fram en världsledande miljörapportering inom återanvändning. Med den kan vi mäta exakt hur mycket koldioxid det spar miljön när vi återanvänder datorer, smartphones och andra IT-produkter.

Vidare har U&We, på uppdrag av Inrego, klimatberäknat alla våra utsläpp enligt scope 1, 2, och 3 sedan 2021. Beräkningarna görs enligt Green House Gas Protocols Corporate Standard (GHG), för att kunna identifiera och kartlägga de utsläpp som uppstår under själva rekonditioneringsprocessen.

IVL:s beräkningsmodell i kombination med Inregos klimatberäkningar enligt scope 1, 2 och 3 ligger alltså till grund för de siffror ni får ta del av när ni samarbetar med oss. Vi gör beräkningarna dels för oss själva, så att vi systematiskt kan arbeta för att minska dem. Men vi gör dem också för er – så att ni kan ni på ett enkelt sätt själva kan arbeta för att minska ert klimatavtryck samt kommunicera era klimatbesparingar.

Så kan du använda CO2-siffrorna för produkter ni köper från oss

Genom att köpa återbrukat i stället för nytt så minskar ni er klimatpåverkan. Enligt en studie på svenska tjänstemannaorganisationer gjord av Climatehero på uppdrag av Inrego, framgår att omkring 12 % av ett tjänstebolags totala klimatpåverkan kommer från elektronikhårdvaran de köper. Genom att köpa rekonditionerat kan du minska din klimatpåverkan med över 85 % och därmed minska dina scope 3 utsläpp. När du rapporterar enligt CSRD kan du i scope 3 lägga in dina nu lägre utsläpp från IT i jämförelse med nytt.

Så kan du använda CO2-siffrorna för produkter ni säljer till oss

När du säljer dina IT-produkter till oss ser vi till att de kan återanvändas. På så vis är ni med och undviker utsläppen från en ny produkt, eftersom nästa användare kan köpa en återbrukad produkt i stället för en ny. Hela 80–95 % av utsläppen för en IT-produkt uppstår i produktionsfasen – så ert bidrag gör skillnad för klimatpåverkan inom IT. Läs mer om hur vi kalkylerat de undvikna utsläppen här.

Stärk er organisation och höj kundnöjdheten med hållbarhetskommunikation

Företag som arbetar cirkulärt med sin IT-hantering har ökat kundnöjdheten med 56 procent, enligt en studie på hållbar IT från Capgemini. Dessutom, menar dem, att varumärket och ESG-arbetet har stärkts med så mycket som 61 procent bland de företag som arbetar hållbart med sin IT-hantering. Vi vill därför hjälpa er kommunicera ert hållbarhetsarbete både inom organisationen och ut mot era kunder.

Här är våra bästa tips på hur du kan sprida ert hållbara IT-arbete:

  • Använd vårt nya sociala medier-kit med färdigskrivna texter och bilder för er att använda när ni vill kommunicera ert hållbara IT-arbete. Där finns mängder av material anpassat för Linkedin, Facebook och Instagram.

  • I kundportalen kan du ta del av färsk statistik från just erat hållbara IT-arbete. Dessutom visar vi er återbruksgrad, hur många enheter ni har skickat in, och vi jämför era siffror med konkreta och greppbara exempel på hur mycket det innebär i form av exempelvis uppvärmningar av en lägenhet. Perfekt att använda i interna nyhetsbrev för att beskriva ert hållbara IT-arbete!

  • Årligen skickar vi ut ett diplom med er besparade CO2-siffra som ni med ett klick kan dela inom organisationen och med era kunder. Det är ett ypperligt tillfälle att summera året och berätta för omvärlden om ert ställningstagande för en hållbar framtid. För dig som är en stor kund till oss får ni också en skräddarsydd färdig rapport att dela med er organisation.

Har du fler idéer på hur du skulle vilja kommunicera era klimatsiffror? Vi är alltid intresserade av samarbeten och uppfinningsrika projekt som kan stärka er position på marknaden. Tveka inte att kontakta vår marknadsavdelning redan idag!

Isabell Millestu

Kommunikatör

isabell.millestu@inrego.se