Inrego
Stocklists

Stor outnyttjad potential: Mer än hälften återanvänder inte sin IT

Nyheter 5 september 2024 3 min läsning

Glada människor på kontor.

Mer än hälften av alla svenska företag lagrar sina gamla IT-produkter istället för att återvinna eller återanvända dem, enligt en ny studie av Mantap Global gjord på uppdrag av Dustin. ”Det visar att det finns en stor outnyttjad potential bland svenska företag” säger Patrik Isberg, affärsansvarig på Inrego.

1800 IT-inköpsbeslutsfattare i Norden och Benelux tillfrågades nyligen om hur de hanterar sin uttjänta IT, och mer än hälften svarade att de väljer att lagra produkterna istället för att återanvända eller återvinna dem.

Under våren släppte Inrego en liknande studie gjord på Sveriges kommuner, och fick då fram liknande resultat. Då framgick att en stor andel av kommunerna lagrar, skänker eller skrotar sina IT-produkter i stället för att sälja dem vidare. Omkring 20 % av kommunerna skrotar delar av sina använda IT-produkter när de inte längre har användning för dem, och över 80 % har inte upphandlat återtaget. Det innebär att de inte ser till att ta marknadsmässigt betalt för produkterna.

Fördelarna med att återta och återanvända IT-utrustning är många. Det bidrar till att minska elektroniskt avfall och de farliga ämnen som kan skada miljön om de inte hanteras korrekt, och minskar dessutom behovet av att tillverka nya produkter, vilket sparar betydande mängder råmaterial, energi och vatten, och därmed minskar koldioxidutsläppen.

”Det kan i många fall handla om miljonbelopp som blir liggandes i stället för att omvandlas till pengar som också driver på återanvändningen. Skulle vi få in all utrustning som står oanvänd eller är på väg att bytas ut påverkar vi positivt i alla de tre hållbarhetsdimensionerna”, säger Henrik Nilsson, grundare och vd för Inrego.

Även ur ett säkerhetsperspektiv en säker hantering av gamla IT-produkter risken för att känslig information hamnar i fel händer. Genom att skicka in utrustningen till Inrego kan företag vara säkra på att all data raderas på ett säkert sätt och att alla identifieringsmärken tas bort för att säkerställa fullständig anonymitet. De produkter som kan återanvändas renoveras och får nytt liv, medan övrig utrustning återvinns på ett ansvarsfullt sätt. Inom 30 dagar får du ett raderingscertifikat och marknadsmässigt betalt för dina produkter.

Boka ditt säkerhetsskåp för upphämtning av din använda IT här, redan idag!