Inrego
Stocklists
begagnad dator från Inrego.

Nya regler från EU om reparerbar elektronik

Varje år slängs miljontals telefoner, laptops och andra elektroniska produkter som hade kunnat repareras och fått nytt liv. Elektroniskt avfall är ett av våra största miljöproblem med stora högar av IT-produkter som hamnar på soptippen helt i onödan. Varje år genereras faktiskt e-avfall som överträffar vikten av hela kinesiska muren, den tyngsta sammanhängande konstruktionen på jordens yta.

Nu har EU kommit med nya regler om rätten att reparera elektronik för att minska mängden elavfall samt behovet av nytillverkning. När vi reparerar istället för att köpa nytt behåller vi värdefulla resurser och material i den cirkulära ekonomin så länge som möjligt, istället för att det ska slängas och tillverkas nytt som bidrar till den pågående klimatkrisen. 

Utbytbara batterier i alla smartphones till 2027

Europeiska rådet har nu tagit fram regler för utbytbara batterier i alla smartphones. Reglerna innebär i korthet att alla telefoner som säljs i EU senast 2027 ska ha löstagbara batterier oavsett tillverkare. Batteriet ska även vara märkt med tydliga instruktioner på hur man byter dem så att du som slutanvändare enkelt ska kunna byta batteriet själv. Syftet med detta är att förlänga produkternas livslängd.

Även om reglerna bara gäller EU kommer den med största sannolikhet ha en global påverkan, eftersom det inte skulle vara lönsamt att tillverka två olika smartphones – en för Europa och en för alla andra länder.

Samma laddare i alla enheter till 2024

Bortkastade och oanvända laddare står för cirka 11 000 ton elavfall per år bara i EU. Därför har EU sedan tidigare godkänt en lag om att elektroniska enheter såsom mobiltelefoner och smartphones som säljs i EU från slutet av 2024 måste vara utrustade med en USB-C port. Från och med våren 2026 kommer detta krav även att gälla bärbara datorer. Detta innebär att du kan använda en och samma laddare till de flesta av dina elektroniska produkter.

Kravet gäller bland annat följande produkter oavsett vilken tillverkare det är:

  • mobiltelefoner

  • surfplattor

  • digitalkameror

  • hörlurar och headset

  • handhållna videospelskonsoler 

  • bärbara högtalare

  • tangentbord

  • möss

  • bärbara navigationssystem

  • bärbara datorer

Förutom en USB-C-port ska produkterna få särskilda etiketter som informerar om produktens laddningsegenskaper. Detta för att du enkelt ska kunna se om produkten är kompatibel med din befintliga laddare. 


Allt detta är ytterligare ett steg mot att minska elavfall och ge konsumenter möjligheten att göra mer hållbara val. 


- Den gemensamma laddaren kommer äntligen att bli verklighet i Europa. Vi har väntat mer än tio år på dessa regler, men vi kan äntligen lämna det nuvarande överflödet av laddare i det förflutna. Denna framtidssäkra lag möjliggör utveckling av innovativa laddningslösningar i framtiden, och det kommer att gynna alla – från frustrerade konsumenter till vår sårbara miljö. Det är svåra tider för politiken, men vi har visat att EU inte har slut på idéer eller lösningar för att förbättra livet för miljontals människor i Europa och inspirera andra delar av världen att följa efter. (Parlamentets föredragande Alex Agius Saliba (S&D, MT)).*

Hållbar IT med Inrego

EU:s nya lagar är en viktig del av omställningen till cirkulär ekonomi. På Inrego hjälper vi våra kunder varje dag med att nå sina klimatmål och ställa om till att bli mer cirkulära. 

Gör en positiv insats för miljön och samarbeta med oss. Vi skräddarsyr lösningar för ditt företag och finns med er genom hela processen – från att ni köper rekonditionerad IT av oss till att vi köper tillbaka produkterna när ni är klara med dem. 

Kontakta oss idag för mer information om hur vi kan hjälpa ditt företag med hållbar IT. 

*https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220930IPR41928/long-awaited-common-charger-for-mobile-devices-will-be-a-reality-in-2024