Inrego presenterar anpassningsbara moduler i sina nya säkerhetsskåp som förväntas öka återanvändningen av IT-produkter. ”Vi sätter en ny standard för frakt av begagnade IT-produkter”, säger Per Kjellgren, processansvarig på Inrego.
För två år sedan inledde Inrego ett projekt med ett tydligt mål: Att skapa den främsta lösningen på marknaden för transport av använda IT-produkter. Det må låta som en enkel uppgift, men att skapa moduler och skåp som säkerställer att produkterna inte skadas under frakt, som främjar att inga AC-adaptrar eller andra tillbehör tappas bort i återtagsprocessen, och som ger en välplanerad upplevelse både för den som packar i och ur IT-produkterna, är enklare sagt än gjort.
”Projektet var både lärorikt och spännande”, säger Per Kjellgren, processansvarig på Inrego. ”Vi har ju redan gedigna och säkra processer för hur produkterna hanteras internt, men nu ville vi se till att säkerställa att de hanterades på ett tryggt sätt under återtagsprocesserna även ute hos våra kunder”.
Det övergripande syftet med projektet var att skapa en lösning som bibehåller skicket för begagnad IT – även under frakt. Det handlade om att lösa ett problem där många kunder packade säkerhetsskåpen överfulla och utan varsamhet för dess skick, samt att se till att de inte skadades ytterligare under själva transporten. ”Vi ville ta ett helhetsgrepp på livscykelhanteringen för IT och förenkla återtagsprocesserna för alla återtagskunder, så att vi på ett mer effektivt sätt kunde förlänga livet på använd IT och nyttja naturresurserna i produkterna på ett bättre sätt”, förklarar Per.
Resultatet blev tidlöst designade och stöttåliga säkerhetsskåp beprövade av de största aktörerna på marknaden – inredda med anpassningsbara moduler gjorda av återvunna material som på ett enkelt sätt går att ta i och ur, fälla upp eller ihop efter behov. Flexibiliteten med modulerna är avgörande för att främja effektiva återtagsprocesser där olika produktmodeller ska kunna fraktas på ett enkelt sätt.
”Modulerna blev en ny lösning som inte funnits på marknaden förens nu. Detta är väldigt bra både packmässigt och försäkringsmässigt, eftersom vi nu kan säkerställa att skåpen inte överbelastas och att de transporteras säkert från kunderna till Inregos fabrik för rekonditionering”, fortsätter Per.
Emil Kodipelli, Group Tech End User Computing Lead Nordics på Postkodlotteriet, är en av de första aktörerna på marknaden som fått testa de nya skåpen. ”Laptopmodulerna i skåpen har gjort packningen enklare och mer effektiv. Skåpen och modulerna har förbättrat vår packupplevelse eftersom de är så intuitiva att använda. De hjälper till att säkerställa en trygg transport av utrustningen, vilket maximerar både återanvändning av IT-utrustningen och vår ersättning. Genom vårt samarbete med Inrego kan vi bidra till en mer hållbar framtid och en cirkulär ekonomi”, säger han.