Inrego
Stocklists

2019

Entreprenörskap och bolagsutveckling

Tillväxt och lönsamhet är vad det handlar om, till det kan man lägga företagskultur. Ikea och den småländska företagskulturen har alltid varit en förebild för Inrego, men det tar tid att hamna där. 2019 körde jag en presentation i t-shirt och gympadojor. Inregos strategiska plan. Nu är det tillväxt som gäller, nu blåser vi på. Det gick inte som vi tänkt, men jösses vad vi lärde oss. Cirkulär ekonomi handlar om att hushålla med resurser, det gör företagsutveckling också och det gäller att satsa på rätt saker och med det är vi tillbaka där vi började. Man måste tänka annorlunda, måste skapa lösningar måste vara resurseffektiv.

Förr i tiden gick tillväxt och lönsamhet hand i hand, men idag kan du även driva tillväxt utan lönsamhet om du har tillräckligt starka finansiärer och målar upp en bild om världsherravälde och framtida vinster. Ränteläget spelar roll men vindarna svänger och förutsättningarna förändras. Det gäller att stå stark i alla miljöer om man ska vara långsiktigt uthållig.

En stark företagskultur skapar konkurrensfördelar som ingen riktigt förstår och som är svår att ta ifatt. Ett företag skapas av de som arbetar där, excellensen skapas i den dagliga handlingen genom kunskap och attityd. Igår, idag och imorgon, 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan, år ut och år in. Idag har Inrego varit verksamma i en föränderlig miljö i 27 år eller som vi sammanfattade det i vår första kulturbeskrivning:

"It's not the strongest of species that survive, or the most intelligent, but the one most responsive to change" - Charles Darwin