Inrego
Stocklists

Overshoot Day – på söndag blir det köpstopp för svenskarna

Nyheter 19 april 2024 4 min läsning

Från och med söndag lever svenskarna på lånade resurser, enligt Global Footprint Network. För att skapa en hållbar omställning behöver både företag och konsumenter börja sälja vidare produkter de inte längre använder – och handla cirkulärt.

Företag och konsumenter i Sverige handlar nytt som om det inte fanns någon morgondag (vilket det inte heller kommer finnas för våra framtida generationer om vi fortsätter som vi gör idag). Redan den 21 april når Sverige sin Overshoot Day, en dag som markerar att vi använt den mängd naturresurser och de ekologiska tjänster som vår planet klarar av att återställa på ett år.

Alla länders overshoot day 2024.
Alla länders overshoot day 2024

”Vi är inte redo för vad som redan har hänt” sa Mikko Dufva, Forsight Lead på den finska innovationsfonden Sitra, under World Circular Economy Forum i Bryssel tidigare i veckan. Han förklarade att vi redan nu har passerat 6 av de 9 planetära gränserna, och menade att vi behöver en omfattande systemförändring för att kunna skapa en rättvis, hållbar framtid där människor mår bra inom ramen för jordens bärkraft.

Hur hållbar är din livsstil?

Nu kan du testa hur hållbar just din konsumtion är med Sitras livsstilstest. Testet berättar hur stor ditt årliga koldioxidavtryck är. Genomsnittssvensken producerar 8 ton koldioxid per år, och enligt Parisavtalet bör den globala genomsnittliga utsläppen per person vara endast 1 ton år 2050. Vi har alltså en lång väg att gå – hur många ton släpper du ut?

Cirkulärt har 6 gånger lägre utsläpp i jämförelse med nytt

Genom att välja cirkulärt när det kommer till IT minskar du dina utsläpp med 6 gånger så mycket i jämförelse med nytt! Dessutom minskar du efterfrågan på nytt och därmed också produktionen av nya produkter. Vi på Inrego är specialiserade på att förlänga livslängden på IT-produkter – hos oss kan du få en IT-produkt som passar dina behov – utan att äventyra framtida generationers möjligheter att uppfylla sina behov.

Räkna in IT i dina Scope 3-utsläpp

Du vet väl att alla inköp går under dina Scope 3-utsläpp? Genom att välja cirkulärt kan du därför redovisa 85 % lägre utsläpp i jämförelse med nytt. Varje år tillverkas upp till 300 miljoner bärbara datorer globalt, så det finns gott om laptops att återanvända! Vi har gedigna processer för rekonditionering, säljer produkter för omkring halva priset från nytt och ger långa garantier på minst 1 år. Kontakta oss så hjälper vi dig att ta steget mot en mer ansvarsfull IT-hantering.

Våra tips för en cirkulär och hållbar livsstil:

1.       Använd det du redan har längre

2.       Laga det som går sönder istället för att ersätta det med något nytt

3.       Undvik att köpa nytt och köp istället begagnad elektronik

4.       Köper du ändå nytt – välj kvalitet! (Pssst! Det är faktiskt billigare i längden). Undersök också var och hur produkten är tillverkad, om produkten kan repareras och att reservdelar finns tillgängliga om produkten skulle gå sönder. Kontrollera att mjukvaruuppdateringar finns tillgängliga i många år framöver.