Inrego
Stocklists

Vad är elavfall och hur påverkar det miljön?

Vad är elavfall och hur påverkar det miljön?

Elektroniskt avfall, eller e-avfall, är en växande miljöutmaning globalt. Med den snabba tekniska utvecklingen och allt kortare livscykler för elektroniska produkter ökar mängden e-avfall i en alarmerande takt. Men som tur är finns det flera saker vi kan göra för att vända den negativa trenden och minska e-avfallets miljöpåverkan.

Vad räknas som e-avfall?

E-avfall omfattar en bred kategori av uttjänta elektroniska och elektriska enheter. Allt från stora hushållsapparater som kylskåp och tvättmaskiner till mindre prylar som mobiltelefoner och datorer ingår i denna kategori. Även elkablar räknas in här eftersom de ofta innehåller material som kan vara skadliga för miljön om de inte hanteras på rätt sätt.


Återvinning och återanvändning är en viktig del av lösningen

Återvinning och återanvändning av elektronik är helt avgörande för att minska mängden e-avfall och dess negativa påverkan på miljön. Genom att återvinna material som metaller och plast minskar vi behovet av ny råmaterialutvinning, vilket i sin tur bidrar till lägre koldioxidutsläpp och mindre miljöförstöring. Att återvinna elektronik hjälper också till att minska mängden avfall som hamnar på soptippar och i förbränningsanläggningar, där det kan leda till ytterligare miljöproblem. Återanvändning av elektronik kompletterar återvinning genom att förlänga produkternas livslängd och därmed ytterligare minska behovet av nya produkter. Detta bidrar inte bara till minskad resursförbrukning och avfall, utan också till att bevara värdefulla material inom den ekonomiska kretsloppet längre. Genom att kombinera återvinning och återanvändning skapas en mer hållbar hantering av elektroniska produkter.

Vad gör man med gammal elektronik?

När elektroniska enheter blir överflödiga eller slutar fungera ska de aldrig slängas i vanliga soptunnor. Gammal elektronik ska lämnas till speciella insamlingsplatser där de kan hanteras säkert och ansvarsfullt. Trots det hamnar cirka 4500–7500 ton farligt avfall i hushållssoporna i Sverige varje år. 

Många kommuner och återvinningscentraler erbjuder tjänster där både privatpersoner och företag kan lämna sitt elektroniska avfall. På så sätt säkerställer man att farliga ämnen inte släpps ut i naturen och att värdefulla material kan återvinnas. Butiker som säljer elektronik är också skyldiga att ta emot elavfall från konsumenter.

Rekonditionerad IT som hållbar strategi

Ett sätt att minska mängden e-avfall är att satsa på rekonditionerad IT. Genom att ta vara på och sälja vidare begagnad elektronik kan vi förlänga livslängden på befintliga produkter och minska behovet av nyproduktion. Vi på Inrego är marknadsledande inom rekonditionerad IT och jobbar varje dag för att ge befintliga enheter en andra chans. Genom att välja rekonditionerat istället för att köpa nytt kan både företag och privatpersoner vara med och bidra till en mer hållbar värld och minska mängden elektroniskt avfall.