Inrego
Stocklists

Varför är EU-valet viktigt för den cirkulära ekonomin?

Nyheter 30 maj 2024 3 min läsning

EU har en unik position att införa politik som kan driva en verklig förändring mot en mer cirkulär ekonomi. Nu är förtidsröstningen inför EU-valet i full gång, och du har möjligheten att påverka.

En kombination av hållbarhet och ekonomi skapar en cirkulär ekonomi, med företag som ersätter råvaror med arbetskraft för att främja en mer hållbar framtid. På Inrego är vi nästan 200 personer som arbetar med att förlänga livslängden på elektronik. Vi ser dagligen hur viktigt det är att hålla elektronik vid liv så länge som möjligt. Men med en hel marknad som fortfarande baseras på en linjär ekonomi med resurser som produceras för att användas en mycket kort stund, och sedan kastas bort, är det tydligt att vi fortfarande har stora utmaningar framför oss.

Hur effektiv en policy på nationell nivå än är kommer den aldrig kunna lösa ett globalt problem, eftersom producenter sällan anpassar sin produktion för ett enda land. När EU däremot lagstiftar, lyssnar producenterna. Det är därför EU:s roll är så avgörande för den cirkulära ekonomin.

EU har redan tagit flera viktiga steg för att stödja cirkularitet inom elektroniksektorn. Dessa är:

·         Gemensamma laddare för telefoner och snart även för laptops

·         Längre programvaruuppdateringar

·         Reservdelar tillgängliga i 7 år

·         Tillgång till reparationsinformation

Det är initiativ som visar hur EU kan driva på omställningen mot en mer hållbar och cirkulär ekonomi. Genom att rösta i EU-valet har vi alla möjlighet att påverka den politik som formar vår framtid och stödja initiativ som främjar hållbarhet och cirkularitet.

På Inrego kommer vi outtröttligt att fortsätta arbetet för en hållbar framtid, där produkter lever längre och naturresurser används mer effektivt. EU:s beslut och lagstiftning spelar en kritisk roll i att möjliggöra denna omställning. Vi hoppas att du inser vikten av detta och röstar!

Vill du veta mer om cirkulär ekonomi på EU-nivå? Skriv direkt till vår hållbarhetschef Sebastian Holmström som är mycket kunnig i dessa frågor.