Inrego
Stocklists

Riksdagsledamot från Vänsterpartiet på besök hos Inrego

Nyheter 6 september 2023 3 min läsning

Andrea Andersson-Tay (V), Sebastian Holmström och Isabell Bergström från Inrego.

Nyligen hade Inrego besök av en riksdagsledamot från Vänsterpartiet, Andrea Andersson-Tay. Under en rundvandring i Inregos produktion diskuterades politiska styrmedel som främjar övergången till en cirkulär ekonomi.  

För att leda en cirkulär omställning krävs samverkan mellan näringsliv och politik. Därför bjuds ofta makthavare in till Inrego för rundvandring, kunskapsutbyte och diskussion. Nyligen besökte Andrea Andersson-Tay (V) Inregos anläggning i Täby. 

- Det är spännande att se hur allting går till i praktiken. Jag har själv köpt era produkter och den omfattande processen som ligger bakom varje produkt är svår att ta in utan att själv se den i verkligheten, förklarade Andrea. 

Andrea berättade att hon själv väljer att köpa så mycket återbrukat som möjligt, och att den datorn hon använder just nu har fungerat för hennes behov i snart tio år.  

- Det är just det perspektivet vi behöver få fler att inse! Om livscyklerna förlängs från bara 3 till 4 år kan vi minska utsläppen från hårdvaran med hela 25%, sa Sebastian Holmström, hållbarhetschef på Inrego. 

Även om Andrea gör många personligt miljömedvetna val tryckte hon på vikten av politiska styrmedel för en hållbar omställning, och menade att politiken bär ett stort ansvar för att leda vägen ut ur klimatkrisen. Just nu arbetar därför Vänsterpartiet på en motion för att främja cirkulära affärsmodeller. 

- Det finns en stor potential med att ställa om till en cirkulär ekonomi. Ofta handlar det om att göra det lätt för konsumenten, och skala upp processerna för att folk enkelt ska kunna hitta vad de behöver. Hittar man sådana lösningar borde det vara väldigt attraktivt att köpa den här typen av produkter, förklarade Andrea. 

I produktionen passerade de avdelningen för inleverans, testning, radering och rekonditionering, och även säkerhetsburen för högsäkerhetsprodukter. Den höga säkerhetsaspekten var något som ledamoten reagerade extra på. 

- Jag förstår att IT-säkerheten är väldigt viktig, men jag hade inte reflekterat över hur genomarbetade processer ni har förens jag nu ser det på riktigt. Det är häftigt att se hur ni jobbar så fokuserat med säkerheten att man till och med måste låsa in sig för att hantera vissa produkter, sa Andrea. 

Efter rundvandringen följde ett samtal om potentialen med en cirkulär omställning, samt vilka politiska styrmedel som behövs främja den. 

- Att välja återbrukat är givet ur en miljömedveten aspekt, men det är även attraktivt eftersom det också kan vara billigare i många fall, avslutade Andrea. 

Inrego vill tacka Vänsterpartiet och Andrea för besöket och engagemanget för cirkulär ekonomi.