Nyligen medverkade Henrik Nilsson, Inregos grundare och VD, i podden Nordic Flanges Innovation Tech. Han fick frågor kring hur en cirkulär ekonomi ser ut i praktiken, och berättade om styrkan i att koppla ihop hållbarhet och ekonomi.
Både Frederik von Sterneck, nordisk koncernchef på Nordic Flanges, och Jonas Brögger, VD för McCloud Miller, var mycket intresserade av Inregos affärsmodell, varför Inregos grundare och VD gästade podden Nordic Flanges Innovation Tech Podcast som släpptes tidigare i veckan. Båda ansåg att Inregos företagsidé känns otroligt rätt i tiden, och var imponerade över att Inrego funnits i över 27 år.
- Ni är ett företag som verkligen växer mer och mer in i tiden. Ni gör er återanvändningsprocess med datorer och liknande sedan lång tid tillbaka. Nu börjar ju stora klädeskedjor ta emot begagnade kläder och jag läser dagligdags att folk köper betydligt mer begagnat idag än vad de gjorde tidigare. Så intresset ökar allt mer, menade Fredrik.
Även Jonas höll med, och förklarade att den cirkulära ekonomin är naturlig för de yngre generationerna. Allt fler företag som säljer nytt borde kunna ta emot använd utrustning när konsumenten vill byta upp sig, och sälja begagnad utrustning i butiken. Jonas undrade hur Inrego ställer sig till en sådan utveckling, och Henrik förklarade att grunden i det cirkulära handlar om just samverkan:
- Utvecklingen inom den cirkulära ekonomin bygger på samverkan. Utan samverkan så är det väldigt svårt att få det att fungera. Jag tror att det är ett skifte som kommer ske allt mer framöver. Förr i tiden kanske man ville göra allt inom den egna organisationen, men idag vet vi att samverkan mellan olika aktörer helt klart är det som kan möjliggöra en hållbar utveckling.
Dessutom tog samtalet en riktning mot politiska styrmedel som kan främja en påtryckning i en riktning för den cirkulära ekonomin, där Henrik förklarade att Inrego är ett studerat exempel av både politiker och forskare:
- Det blir en väldig styrka när man kopplar ihop hållbarhet och ekonomi, och det är en av de styrkorna som Inrego har. Vi är både hållbara och kan bistå med värde till olika intressenter. Det är också det, utöver vår storlek, som har gjort att vi är ett väldigt studerat exempel för hur den cirkulära ekonomin kan se ut i verkligheten. I vår produktion tar vi emot en hel del politiker och akademiker som studerar vår process.
Ett av de viktigaste styrmedlen som Henrik menar skulle kunna främja den cirkulära ekonomin handlar om att beskatta på ett mer hållbart sätt.
- Den stora utmaningen som finns i all återanvändningsindustri är att den är väldigt arbetsintensiv. Det tar fyra minuter att tillverka en ny dator, och det tar en timme att återanvända en använd. Jag brukar säga att den linjära ekonomin ligger hundra år före den cirkulära, och här ser jag en enorm utvecklingsmöjlighet. Huvudproblemet idag är därför att den är så arbetsintensiv. Idag beskattar vi en hållbar resurs som arbetskraft faktiskt är, i stället för uttaget av jungfruligt material. Det gör att det blir tufft för återanvändningsindustrin oavsett om du arbetar med IT, kläder eller byggmaterial.
Vill du veta mer om Inrego och hur vi arbetar med en cirkulär ekonomi i praktiken och lyssna till poddavsnittet? Ta del av Nordic Flanges Innovation Tech Podcast eller hör av dig till oss, så berättar vi mer.