Inrego
Stocklists

Inom IT är hållbara beslut ofta också ekonomiska beslut

Nyheter 26 februari 2024 4 min läsning

Med fokus på att skapa cirkulära, världsledande IT-lösningar till hållbara organisationer utvecklar nu Inrego en analysmodell som gör det enklare att ta miljömässigt och ekonomiskt smarta beslut inom IT.

Hur vet man egentligen när det är dags att uppdatera sin IT-utrustning? Den frågan inkommer ofta till Inrego, och många väljer att köpa nytt tidigare än de behöver i stället för att maximera utrustningens kapacitet och låta användningsperioden löpa hela linan ut. Det vill vi på Inrego ändra på.

-        Även om det inte är en hemlighet att ju bättre skick produkterna vi får in är i, desto mer kan vi få ut av dem i en andra- eller tredjehandsförsäljning, strävar vi inte efter att ta in produkter så tidigt som möjligt. Istället vill vi skapa optimala och hållbara IT-lösningar till våra kunder, ” förklarar Christoffer Sandell, försäljningschef på Inrego.

Med fokus på att skapa cirkulära, världsledande IT-lösningar till hållbara organisationer är vårt främsta mål att hjälpa våra kunder att minska sina omkostnader och sänka sina CO2-utsläpp inom IT. Just nu utvecklar vi därför en modell för rådgivning, granskning och kontrollering av våra kunders IT-utrustning, i syfte att möjliggöra för företag att kunna ta ännu mer hållbara beslut.

Genom att finnas där som rådgivare kan vi granska och pröva våra kunders produkter för att synliggöra vilka enheter som behöver uppdateras och vilka som fortfarande är i tillräckligt bra skick för att användas på företaget ett tag till. På så vis ser vi till att nyttja den fulla potentialen på de enheter som redan finns, och uppdaterar endast de delar av utrustningen som har behov av det. Med mer kunskap om IT-utrustningens tillstånd kan företag ta mer nyanserade beslut kring inköp, och således även minska sina finansiella utgifter. Samtidigt minskar de också sitt ekologiska fotavtryck, eftersom elektronisk utrustning är bland de största klimatbovarna på marknaden.

Med visionen ”Maximum impact, minimum resources” fokuserar vi på att erbjuda rådgivning och analyser som hjälper kunder att nyttja resurser de redan har på bästa sätt.

-        I många fall handlar det om förlängd livslängd på produkterna, eftersom många enheter är i mycket bättre skick och håller längre än vad många företag kanske först tror. I andra fall handlar det om en kombination av livscykel och inköp. Genom att exempelvis köpa 20 procent rekonditionerat och förlänga livstiden med ett år på IT, kan företag minska sina utsläpp med hela 35 procent, fortsätter Fredrik.

Hur stor reducering som sker på värde och prestanda över tid skiljer sig från varumärke till varumärke, men generellt sett ser vi ett dropp efter 3–5 års tid. För en dator som hamnat i skrivbordslådan börjar värdet sjunka med 4–5 procent per månad redan andra året från inköp. Vi vill därför finnas tillgängliga för våra kunder redan vid inköp för att ge ett restvärde och konsultation.

Varje månad strömmar 25 000 enheter genom vår produktion, och efter rekonditionering läggs strax under 20 000 enheter ut på marknaden igen. Vår återanvändningsgrad på datorer är hela 95 procent. För att kunna förlänga användningsperioden till en sådan hög procentandel krävs en långt utvecklad process för rekonditionering, vilket vi skaffat oss under de 28 år vi varit aktiva i branschen. Att vi nu tar nästa steg och utvecklar en tjänst som hjälper våra kunder ta ännu mer medvetna beslut är därför givet. Tillsammans med våra kunder bevisar vi för omvärlden att IT inte längre är en slit- och slängvara.

Är ni intresserade av att ta del av analysen och få information om hur ni kan arbeta mer cirkulärt med IT? Tveka inte att höra av er till oss.