Inrego
Stocklists

Sveriges Olympiska kommitté hyr datorer och mobiltelefoner av Inrego under OS

Sveriges Olympiska kommitté 2 december 2021 3 min läsning

Sveriges Olympiska kommitté ser hållbarhet som en essentiell del i verksamheten. Man har genomfört ett gediget hållbarhetsarbete och börjat tänka på miljön i alla led, alltifrån hur man planerar resorna till de olympiska spelen runt om i världen till hur man hanterar elektroniken. Bland annat korttidshyr man IT-utrustning till evenemangen utifrån behov.

Sveriges Olympiska kommittés främsta uppgift är att förbereda och leda det svenska deltagandet i OS med sikte på konkurrenskraftiga OS-trupper. I det ingår förberedelser, resor, material och administration. De tillhandahåller också ett antal program för att stötta ledare och aktiva med resurser och ekonomi så att så många som möjligt får chansen att komma väl förberedda till OS.

På kontoret i Stockholm arbetar alla på varsin laptop. När utbyte av elektroniken sker skickas dessa till Inrego för återanvändning. Men det är främst under OS som Sveriges Olympiska kommitté har behov av en stor mängd IT-utrustning. Då tillhandahåller de exempelvis alla ledare med inhyrda mobiltelefoner från Inrego. Att köpa in extra telefoner för evenemangen blev ohållbart då de bara användes under en månad vartannat år och därmed snabbt blev daterade.

- Det är väldigt smidigt att korttidshyra IT-utrustning under OS, säger Anders Åberg, IT-ansvarig på Sveriges Olympiska kommitté. Under spelen i Tokyo var det inte helt enkelt att få till intervjuer och presskonferenser på grund av pandemin. Dessa genomfördes i stället inifrån byn. Då hyrde vi även in datorer, webkameror och högtalare så att intervjuer med deltagarna kunde genomföras digitalt.

Att jobba mer hållbart med IT-utrustningen har gjort skillnad i organisationens IT-budget, men grunddrivkraften har med just hållbarheten att göra. Sveriges Olympiska kommitté köper ibland in återanvända datorer till nyanställda och de märker ingen skillnad på kvalitén från nya produkter. Framåt har man även börjat titta på fler miljövänliga varianter så som leasingavtal på elektronik.

- Under OS hyrde vi både iPhones, Android-telefoner samt PC:s och allt funkade jättebra, säger Anders Åberg. Framöver kommer vi börja leasa datorer i större utsträckning, inte bara korttidshyra för evenemangen. Miljön är ett ständigt pågående arbete som man inte bara gör en gång.