Så förbereder du ditt företag inför CSRD
CSRD - Mer än bara hållbarhetsrapportering
EU:s nya hållbarhetsdirektiv CSRD är på ingång och kommer att beröra många företag i Sverige. Direktivet omfattar bland annat delar av miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning med ambitionen att öka hållbart företagande i hela EU. CSRD är dock mer än bara hållbarhetsrapportering – det ger företag faktiska verktyg till att kunna mäta sitt hållbarhetsarbete på ett standardiserat sätt.
Men, det nya direktivet innebär att ni som företag behöver börja förbereda er för de nya riktlinjerna som kommer.
Vad innebär CSRD-direktivet?
CSRD-direktivet står för "Corporate Sustainability Reporting Directive" och är ett nytt EU-direktiv som syftar till att införa gemensamma regler för företags hållbarhetsrapportering. Direktivet är en del av EU:s övergripande strategi för hållbar finans och syftar till att främja transparens och jämförbarhet när det gäller företags miljömässiga och sociala prestationer.
CSRD-direktivet betyder att företag av viss storlek och inom vissa sektorer kommer att vara skyldiga att rapportera om sin hållbarhetsprestation på ett mer omfattande sätt än tidigare. Direktivet utvidgar och ersätter det befintliga "Non-Financial Reporting Directive" (NFRD) och kommer att omfatta fler företag, med tydligare rapporteringskrav.
Enligt CSRD kommer företag att behöva rapportera om en bredare uppsättning hållbarhetsfrågor, inklusive miljömässiga, sociala och mänskliga rättigheter samt anti-korruption och mångfaldsfrågor. Rapporteringen förväntas vara mer standardiserad och följa gemensamma ramverk och indikatorer för att underlätta jämförbarhet mellan företag.
Syftet med EU:s nya hållbarhetsdirektiv
Syftet med CSRD-direktivet är att öka företagens ansvarsskyldighet och transparens när det gäller hållbarhetsfrågor. Genom bättre rapportering och jämförbarhet av hållbarhetsprestationer strävar man efter att främja investeringar i mer hållbara företag och bidra till en mer hållbar ekonomi.
EU har som mål att uppnå ett samhälle som är koldioxidneutralt, miljömässigt hållbart, giftfritt och helt cirkulärt senast år 2050. Hållbarhetsdirektivet är ytterligare ett steg i handlingsplanen mot att nå dessa mål.
Vilka företag omfattas av CSRD?
CSRD kommer att införas i omgångar och till slut omfatta alla företag. Så här ser planen för implementering ut:
1 januari 2024 (rapportering 2025) för företag/koncerner som är stora*, är av allmänt intresse och med fler än 500 anställda
1 januari 2025 (rapportering 2026) för stora företag/koncerner*
1 januari 2026 (rapportering 2027) för små och medelstora företag noterade på reglerad marknadsplats samt små och icke-komplexa kreditinstitut och captivebolag
*bolag/koncern som möter två av tre av följande kriterier: 350 miljoner kronor i omsättning, 175 miljoner kronor balansomslutning, 250 anställda.
Granskning av hållbarhetsrapportering
När CSRD väl har trätt i kraft kommer hållbarhetsrapporteringen att granskas, vilket är obligatoriskt. Granskningen kommer att ske av en oberoende revisor.
Så förbereder ni er för CSRD
Ett hållbart företagande är av yttersta vikt oavsett om ni som företag omfattas av CSRD-direktivet eller inte. Tillhör ni ett av de företag som kommer ha krav om hållbarhetsrapportering på er, är det dags att förbereda er genom att sätta er in i standarderna och vad som förväntas av er. Kommer ni inte beröras av direktivet kan det ändå vara bra att fundera över ert hållbarhetsarbete och vilka förändringar ni kan göra för att bidra till en hållbar planet.
Börja med att göra en GAP-analys för att ta reda på var ni befinner er just nu och var ni förväntas befinna er i framtiden. Kartlägg eventuella brister i er hållbarhetsrapportering för att ta reda på vad som saknas för att ni ska uppnå det nya direktivet. Några delar som ingår i CSRD är följande:
Rapportering enligt EU standarder (kommer att utgå från EU taxonomin, GRI, TCFD och GHG-protokollet)
Krav på rapportering av klimatpåverkan
Krav på tredjepartsgranskning
Rapporten ska vara en del av förvaltningsberättelsen (ej en separat rapport)
Krav på anpassning och begränsning av klimatförändringar, resursförbrukning, cirkulär ekonomi, föroreningar, biologisk mångfald med mera.
Inrego hjälper er med ert hållbarhetsarbete
Att vara en hållbar verksamhet inkluderar flera olika delar. En viktig del är att ta sitt ansvar för miljön och bidra till en cirkulär ekonomi där vi använder produkter så länge som det går och främjar återanvändning. CSRD kommer innebära högre krav på cirkularitet i er verksamhet, och det kan vi på Inrego hjälpa er med.
Vi erbjuder en helhetslösning där vi tar hand om era uttjänta elektronikprodukter på ett säkert och hållbart sätt. Vi rekonditionerar produkterna och säljer vidare till de som är i behov av dem. Ni får ett raderingsceritifkat och en koldioxidrapport som gör det enklare för er med er hållbarhetsredovisning. Hos oss kan ni även köpa rekonditionerade IT-produkter för uppemot halva priset mot vad det kostar att köpa nytt. Dessutom erbjuder vi cirkularitetsanalyser där ni får information om hur ni maximerar den ekonomiska vinsten vid vidareförsäljning av er IT, er CO2e baseline samt rådgivning kring hur ni kan tänka mer resurseffektivt med er IT-hantering. Med andra ord hur ni gör ni en bra insats både för miljön och för er budget. Genom att samarbeta med oss är det enkelt för er att arbeta hållbart med er IT.
Vill du veta mer om CSRD och hur vi på Inrego kan hjälpa er? Kontakta oss idag!