Inrego
Stocklists

Riksdagsledamöter från Centerpartiet besöker Inrego: ”Det här är hållbarhet i alla dimensioner”.

Nyheter 20 februari 2023 6 min läsning

Centerpartiet besöker Inrego - här i bild med Inregos hållbarhetschef i produktionen.

Nyligen besökte Centerpartiets riksdagsledamöter Rickard Nordin och Stina Larsson produktionen på Inrego, för att se hur en cirkulär ekonomi ser ut i praktiken. ”Det här är hållbarhet i alla dimensioner” sa ledarmötena, och konstaterade att en av de viktigaste aspekterna för att möjliggöra en cirkulär ekonomi handlar om offentliga upphandlingar.

Det var med en stor dos engagemang som Centerpartiets ledamöter och partikollegor besökte Inregos produktion i Täby, där de under en rundvandring i lokalerna fick lära sig om utmaningarna och möjligheterna med en cirkulär ekonomi inom it. De båda ledamöterna häpnade över den stora lokalen med de över 360 tusen enheterna som årligen passerar här, och såg den stora potentialen i att skala upp industrin ytterligare:

-        Det finns så många produkter som skulle kunna återbrukas om fler började tänka cirkulärt. Från det perspektivet är ni, som ändå är det ledande företaget inom cirkulär it i Norden, förhållandevis små i relation till vad ni borde vara, sa Stina Larsson, miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet och riksdagsledamot för Skåne Södra.

Stina Larsson (C) ser på när Inregos tekniker, Said Kouki, renoverar en bärbar dator för att ge den en längre livstid.
Stina Larsson (C) ser på när Inregos tekniker, Said Kouki, renoverar en bärbar dator för att ge den en längre livstid.

Under rundvandringen stannade gruppen vid en stor pall fylld av surfplattor som skulle skickas till skroten, och Inregos hållbarhetschef, Sebastian Holmström, berättade att även om Inrego kan återanvända runt 90 procent av all elektronik som skickas in, är det närmare 2–3 hundra ton som årligen behöver kasseras. Detta till stor del på grund av att den tidigare ägaren glömt att loggat ut från iCloud eller sitt Google-konto. Då förblir produkten låst och obrukbar när teknikerna försöker komma in och radera informationen på den, något som chockerade centerpartisterna.

-        Det är ju fruktansvärt! Här finns en stor okunskap att råda bot på, sa Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet samt riksdagsledamot för Göteborgs kommun.

Rickard Nordin och Stina Larsson (C) diskuterar mängden produkter som tvingas skrotas på grund av att de tidigare ägarna glömt att logga ut från iCloud eller sitt Google-konto.
Rickard Nordin och Stina Larsson (C) diskuterar mängden produkter som tvingas skrotas på grund av att de tidigare ägarna glömt att logga ut från iCloud eller sitt Google-konto.

Rundvandringen gick från inleverans, till radering och test-avdelningen, för att politikerna skulle få uppleva den cirkulära ekonomin i praktiken. De konstaterade att fördelarna med en cirkulär ekonomi är många.

-        Det här är hållbarhet i alla dimensioner. Socialt – tack vare de arbetstillfällen som skapas här, ekologiskt – tack vare det cirkulära flödet, och inte minst ekonomiskt! Ser vi till offentlig sektor så vet vi vilka enorma ekonomiska behov som finns. Genom att skicka in den använda utrustningen kan offentlig sektor spara pengar på ett rimligt sätt, eftersom de då får betalt för det kvarstående värdet i de använda produkterna. Här finns en enorm potential i att låta pengarna gå till något annat än skroten, sa Rickard.

Utöver hållbarhetsaspekten som prioriteras mer och mer, är frågan kring it-säkerhet avgörande för att kunna återanvända it. Sebastian förklarade Inregos avancerade raderingsprocess, där produkterna som kommer in går igenom ett högsäkerhetssystem. Kunderna kan dessutom följa varje enskild produkt genom hela rekonditioneringsprocessen på en digital plattform.

-        It-säkerheten är intressant och viktig att se, eftersom det är en sådan central del. Jag förstår att oro kan finnas, men varje person som ser hur säkerhetsprocessen går till här inne kan inte ifrågasätta den. Tydligt är att vi behöver tänka om och skapa en beteendeförändring i samhället, sa Stina.

Efter rundvandringen satte sig gruppen ner för att diskutera möjligheter för att främja den cirkulära ekonomin. Ett par aspekter som Centerpartiet ville ta med sig tillbaka till riksdagen handlade om lagförslag mot slöseri i offentlig sektor, och att få in klimatparametrar i offentliga upphandlingar.

-        Ett av de viktigaste hindren att undanröja för att möjliggöra en cirkulär ekonomi handlar om offentliga upphandlingar, och här går det att vara mycket mer proaktiv. Tidigare har vi lagt fram förslag på att klimataspekten ska vara med i alla relevanta upphandlingar, och Inregos cirkulära it-verksamhet blir verkligen ett typexempel på det förslaget. Det faktum att en myndighet eller kommun kan sänka sitt klimatavtryck samtidigt som de får tillbaka pengarna för värdet i produkterna, borde vara en viktig parameter att ha med i offentliga upphandlingar. Då blir också konkurrensen mot nytt en helt annan än den är idag, sa Rickard.

Riksdagsledamöterna ser positivt på en cirkulär framtid, och Stina adderade att vi också skulle kunna inspireras mer av vad Frankrike gör. Där finns en lagstiftning om att 20 procent av elektroniken inom statliga myndigheter ska vara köpt rekonditionerat. Även återtaget väckte ett stort intresse eftersom vad myndigheter och offentlig sektor gör med produkterna efter att de är klara med dem är det lätt att glömma bort.

-        Det handlar om att ställa om för miljöns skull, att minska vårt klimatavtryck och främja vår natur och biologiska mångfald, avslutade Stina.

Att gruppen blev inspirerad till att främja den cirkulära ekonomin gick inte att gå miste om. När gruppen tackat för besöket och var på väg ut i taxin förklarade Rickard att han redan fått fler idéer på vad kommunerna borde göra när det kommer till cirkulära och hållbara lösningar.

Är du och din organisation också intresserad av att inspireras av hur en cirkulär ekonomi ser ut i praktiken? Tveka inte att höra av dig för att boka in ett besök.

Stina Larsson, Felicia Kurkko, Carina Lundgren, Sebastian Holmström, Rickard Nordin, Hanna Rosenqvist och Jonna Berner i Inregos produktion.
Stina Larsson, Felicia Kurkko, Carina Lundgren, Sebastian Holmström, Rickard Nordin, Hanna Rosenqvist och Jonna Berner i Inregos produktion.