Inrego
Stocklists

Minskad efterfrågan på ny IT – det här är varför allt fler köper rekonditionerat

Nyheter 15 maj 2023 6 min läsning

I takt med att priset på nyproducerade produkter stiger på marknaden ökar också efterfrågan på rekonditionerad IT. Genom att köpa återanvänt kan företag inte bara sänka sina koldioxidutsläpp avsevärt, utan också få produkter som är renoverade till nyskick för halva priset från nytt. Här är fyra anledningar till att allt fler väljer att köpa rekonditionerad IT.

1. Samma kvalitet till halva priset ger rekonditionerat konkurrenskraftiga fördelar

Eftersom produkterna som vi säljer har ägts av ett företag tidigare, säljer vi våra produkter för uppemot halva priset från nytt. Det gör att de som köper IT från oss kan få kvalitetsprodukter till sitt företag – samtidigt som de halverar IT-budgeten. Den största skillnaden mellan begagnat och nytt blir därför priset.

Tidigare dominerade myten om att rekonditionerade produkter skulle vara av lägre kvalitet, men faktum är att det finns många anledningar till att produkter hamnar på andrahandsmarknaden som inte har något att göra med det. Det kan handla om att företaget som ägde produkterna tidigare hade ett överskottslager, sökte andra funktioner eller bytt kontor och därför inte längre har behov av vissa produkter. Den största anledningen till att företag säljer IT till oss handlar om något så enkelt som att en lansering av en nyare modell lockat till nyköp, vilket gör att produkterna vi får in varken har funktionsdefekter eller kosmetiska skador. Vi har stora lager av homogena produktmodeller med konstant minst 10 000 datorer i lager för omgående leverans.

Om en produkt säljs till oss med ett problem kommer det upptäckas under rekonditioneringsprocessen. Efter 27 år i branschen har vi standardiserade system för att upptäcka och åtgärda fel, och förberedelserna för att produkten ska släppas ut på andrahandsmarknaden är noggranna och gedigna.

2. Ökad kunskap om elektronikens klimatpåverkan – fler vill bidra till hållbar konsumtion

Elektronikkonsumtionen står för mer CO2-utsläpp än hela flygindustrin. Det är vår snabbast växande avfallsström globalt, och hela 57 miljoner ton e-skrot kommer genereras årligen 2030 om vi inte drastiskt förändrar våra konsumtionsmönster. Det motsvarar viken för hela den kinesiska muren eller 125 000 jumbojetplan. Dessutom är det endast 17 procent av allt vårt e-avfall som faktiskt når en återvinningsstation, vilket gör att en stor del av den elektronik som inte längre används hamnar på sopberg.*

Att minska avfallet och använda de produkter som redan producerats under en längre tidsperiod är därför avgörande för att vi ska kunna minska vår globala klimatpåverkan och använda de resurser vi har på ett smartare sätt.

De största utsläppen inom IT sker under produktionen, så genom att köpa rekonditionerat kan ett företag inte bara halvera sin IT-budget, utan också sänka sina IT-utsläpp med hela 85 procent. Den ökade medvetenheten kring hållbarhet i kombination med högre ställda krav gör att allt fler företag ser sig om efter cirkulära lösningar. Dessutom har progressiva hållbarhetsstrategier blivit en konkurrensfördel. Idag är det viktigt eller till och med avgörande för 83 procent av de unga på marknaden att företaget de jobbar på har ett gediget hållbarhetsarbete.** Att få en rekonditionerad arbetstelefon och dator som nyanställd, istället för en splitterny, blir därför ett allt populärare val.

3. Sett till pris är både kvalitet och livslängd bättre rekonditionerat

Det slit- och slängbeteende som finns på teknikmarknaden påverkar tyvärr också kvaliteten på nyproducerade produkter. Idag kan en konsument förvänta sig en helt ny version av sin produkt varje år – men vet också att den nuvarande versionen kommer att bli föråldrad kort efter lansering. Produkterna som lanseras är billiga, blir enkelt överhettade och är gjord för en kort livscykel. De produkter som tar sig till andrahandsmarknaden är därför ofta företagsdatorer av hög kvalitet, byggda för att hålla längre. Det är produkter som står sig i längden, och blir därför ett säkrare alternativ än en billigare nyproducerad dator till samma pris.

Produkterna som hanterats av vår produktion har dessutom genomgått en säkerhets- och kvalitetskontroll av våra tekniker där alltifrån batteri till bildskärm och funktioner har testats. Det som har varit i ett slitet skick byts ut och fräschas till i processen. De som köper rekonditionerat kan därför känna sig trygga med att de gjort ett smart val. Produkterna vi säljer ger mycket ”mer dator för pengarna”, eftersom produkterna är av hög kvalitet men säljs till nästintill halva priset från nytt.

4. Omfattande garantier, hög transparens och kunnig support gör att fler vågar ta steget in i det cirkulära

Aktörer på andrahandsmarknaden är väl medvetna om att de konkurrerar mot nytt. För att göra det enklare att ta steget till rekonditionerat har vi omfattande och långa garantier, kvalitetssäkrande processer, riktigt kunnig support samt personlig kontakt med varje kund som önskar för att ge flexibla och skräddarsydda lösningar utifrån varje enskilt behov. Vi har dessutom ett tydligt graderingssystem för skick, där våra tekniker använder en strikt metod för att bedöma pris och funktion på produkterna som går till försäljning. I ljuset av de förlegade myter som finns om begagnat har vi helt enkelt högre krav att leva upp till, och vi jobbar dagligen med att överträffa förväntningar.

När allt fler aktörer kommer ut på marknaden skapas konkurrens och ett växande behov av att kunna leverera bra priser på ännu bättre produkter. Vi är stolta att vara en betrodd partner som driver på standardiserade graderingsskick globalt, och att vi efter 27 år i branschen både fortsätter att utmanas och att vara det främsta företaget i Norden inom cirkulär IT.

Vill du veta mer om våra cirkulära IT-lösningar eller ta del av våra nuvarande erbjudanden? Kontakta oss, eller besök vår webshop.

* https://globalewaste.org/news/surge-global-waste/#:~:text=A%20record%2053.6%20million%20metric,per%20cent%20in%20five%20years.

** https://www.aktuellhallbarhet.se/alla-nyheter/karriar/unga-kraver-klimatfokus-nar-de-valjer-arbete/

Mattias Aronsson på Inrego.

Mattias Aronsson

Manager of Business development

mattias.aronsson@inrego.se