Inrego
Stocklists

Polarn O. Pyret: ”Jag tror inte det är många som tänker på hur stort avtryck IT faktiskt har”

Kundcase 19 maj 2023 5 min läsning

På Polarn O. Pyret återanvänds både sortiment och arbetsdatorer. Med mottot att varje plagg ska kunna användas av minst tre barn, och varje dator av tre kollegor, är hållbarhetstänket ständigt i fokus. Inrego träffade Terese Persi, Sustainability & Quality Director, och Charlotta Brandstedt, Chief Digital Officier, för att prata om hållbara IT-lösningar. 

Kanske är det för att de jobbar så nära barn och föräldrar som framtiden ständigt är i fokus på Polarn O. Pyret – för här genomsyrar hållbarhetstänket hela verksamheten. I allt från produkter till kontor och IT-utrustning finns en genomtänkt strategi, och det har det gjort ända sedan starten 1976. Med ekologisk bomull i kläderna, återvunna fibrer och ett fokus på att det som produceras ska hållas vid liv så länge som möjligt, är Polarn O. Pyret ett klädföretag utöver det vanliga. Tack vare ett samarbete med Inrego kan de säkerställa att datorer, skärmar och telefoner som inte längre används på företaget får ytterligare en användningsperiod. 

-      Vårt motto är att varje plagg ska kunna användas av minst tre barn, och jag brukar skämta om att det sitter tre kollegor vid varje dator eftersom vi cirkulerar datorerna berättar Charlotta, Chief Digital Officer. 

När nyanställda kommer till Polarn O. Pyret får de inte ny utrustning som många andra företag erbjuder, istället ser de till att rensa och rusta upp befintlig utrustning så att den kan användas igen, igen och igen. 

-      Jag tror inte det är många som tänker på hur stort avtryck IT faktiskt har. Många företag säger att de jobbar hållbart men så byter de ut sina datorer vartannat, vart tredje år. Det resulterar i en extremt stor klimatpåverkan! Så jobbar inte vi, säger Terese, Sustainability & Quality Director. 

Både Charlotta och Terese menar att det viktigaste vi kan göra för att minska vårt klimatavtryck är att säkerställa att det som produceras hålls vid liv så länge som möjligt. Därför säljer de också kläder second hand, i butik och enskilda vantar för den som råkat tappat ena i paret. Dessutom ser de till att återkommande rusta upp sin IT-utrustning internt på företaget. En källa till det stora hållbarhetsdrivet är att intresset och engagemanget återspeglas hos deras kunder. 

-      Vi har väldigt engagerade och pålästa kunder. Det är de som driver på vårt varumärke genom att ställa höga krav. Det är viktigt för oss att vara transparenta och både berätta om det vi gör redan idag och det vi har utmaningar i. Det är viktigt att lyfta fram båda delarna, förklarar Terese. 

Sedan 2019 har Polarn O. Pyret cirkulerat sin IT tillsammans med Inrego. Charlotta berättar att det, när de var i behov av en cirkulär IT-leverantör för ett par år sedan, inte var särskilt många företag i branschen som kunde erbjuda både återtag och försäljning av cirkulär hårdvara. De fick ett par erbjudanden från återtagsleverantörer, men eftersom leverantörerna inte hade begagnat till försäljning valde de att leta vidare. 

-      Istället för att kasta vår IT-utrustning och köpa nytt ville vi att ha någon som kunde ta emot och göra om, så att den kunde användas längre. Det fanns några alternativ, men de erbjöd bara återtag, och sålde dessutom bara nytt. Då kände jag att här kan vi ju inte handla! Därför föll valet naturligt på Inrego, förklarar Charlotta. 

Även om Polarn O. Pyret inte planerar att skala upp antalet inskickade produkter eller köpa större mängder än de gör idag, eftersom de istället fokuserar på att fortsätta använda det de har ännu längre, är de mycket nöjda med samarbetet med Inrego. 

-      Det är ett enkelt och kundvänligt samarbete. Jag tycker mycket om rapporterna man får och man ser vad man får för nytta. Dessutom behöver jag i stort sett bara skicka ett mail till min kontaktperson hos er, så skickar ni ut en person som hämtar allt, avslutar Charlotta. 

Är ni också intresserade av att skapa hållbara och cirkulära IT-lösningar på ert företag? Kontakta oss, så berättar vi mer! 

Charlotta Brandstedt,Chief Digital Officier och Terese Persi, Sustainability & Quality Director.
Charlotta Brandstedt,Chief Digital Officier och Terese Persi, Sustainability & Quality Director