Inrego
Stocklists

Sveriges mest hållbara kommuner 2023: Fokuserar finalisterna på cirkulär IT?

Nyheter 26 september 2023 2 min läsning

Sveriges miljöbästa kommuner.

När det gäller hållbarhet och miljö, har kommunrankningen ”Sveriges miljöbästa kommun”, som genomförs av Aktuell Hållbarhet, blivit en årlig kompass. Men bortom de konventionella miljödebatterna, var står finalisterna egentligen när cirkulär IT kommer in i bilden? 

De 10 finalisterna 

Baserat på en nyligen genomförd enkät med svar från 77 procent av landets kommuner, som räknats ihop med data från ett flertal olika externa källor, har årets topp 10 kommuner i kategorin "Samtliga kommuner" listats. På Aktuell Hållbarhets webb listas årets tio finalister. 

Cirkulär IT: Ett verktyg för en grönare framtid 

När vi på Inrego tittar på dessa kommuner, ställer vi oss frågan: Hur många av dessa kommuner prioriterar cirkulär IT?  

Genom att omdefiniera hur vi hanterar IT – från att sälja sina begagnade enheter till att välja rekonditionerade datorer till sina medarbetare, kan en kommun minska sin koldioxidpåverkan med upp till 280 kg co2e för varje laptop. Denna förändring, till synes subtil, har potential att förändra spelplanen i kampen mot klimatförändringarna. 

Inregos samarbetspartners i rampljuset 

Vi på Inrego är stolta över att se flera av kommunerna vi samarbetar med på listan. Inom kategorin "Mellanstora städer och kommuner nära mellanstor stad" jobbar vi med Kristianstad och Kalmar. Och när det gäller "Mindre städer och tätorter" har vi ett bra samarbete med Borgholm och Simrishamn. 

Framtiden för hållbarhet i Sverige 

Medan priset för Sveriges miljöbästa kommun kommer att delas ut den 3 oktober, är det redan en självklarhet att alla kommuner som strävar efter en grönare framtid bör överväga fördelarna med cirkulär IT. På Inrego ser vi fram emot att fortsätta samarbeta med dessa och andra kommuner i strävan efter en hållbar framtid. 

Denna artikel återspeglar Inregos insikter och reflektioner kring den årliga rankingen av Sveriges miljöbästa kommuner. 

Läs artikeln om Sveriges miljöbästa kommun 2023 hos Aktuell Hållbarhet: https://www.aktuellhallbarhet.se/alla-nyheter/kommunrankning/har-ar-finalisterna-i-sveriges-miljobasta-kommun-2023/