Inrego
Stocklists

Rekordhög efterfrågan på begagnad elektronik

Pressmeddelanden 4 december 2023 2 min läsning

Det är tydligt att efterfrågan på återbrukad elektronik är högre än tidigare. Det har det cirkulära IT-företaget Inrego tydligt märkt av, som under Black Friday och Cyber Monday gjorde sina högsta toppnoteringar någonsin.

När lågkonjunkturen håller marknaden i ett järngrepp samtidigt som medvetenheten kring klimat- och miljö ökar, söker allt fler aktörer efter cirkulära affärsmodeller inom IT. Siffror från 2022 visar att på marknaden i stort har nyförsäljningen av mobiltelefoner minskat 12% samtidigt som andrahandsmarknaden inom samma kategori ökat med 5%, och Inregos e-handelstillväxt under Black Week till Cyber Monday landar på +45% 2023 jämfört med samma period 2022. I samma jämförelse med 2021 blir tillväxten hela +95%.

"Det är positiva siffror som på riktigt gör skillnad. För varje telefon som återanvänds blir det en färre som skickas till avfallsberget för elektronik, som idag är världens snabbast växande avfallsström. Trots det ökade intresset skulle vi kunna sälja ännu mer och vi alla behöver börja se vår använda utrustning som en resurs" säger Sebastian Holmström, hållbarhetschef på Inrego.

Inrego köper använd IT-utrustning från både företag och offentlig sektor, säkerhetsraderar, rekonditionerar och säljer vidare. Företaget, som varit i branschen sedan 1995, märker av en tydlig trend att både företag och kommuner i allt högre utsträckning inser både de ekonomiska och miljömässiga fördelarna med begagnad elektronik. Lågkonjukturen driver på efterfrågan och gör begagnad elektronik hetare än någonsin.

I år ger Inrego ge nytt liv till omkring en halv miljon IT-produkter tack vare företag och organisationer som väljer att sälja sina använda produkter och köpa återanvänt. Att producera en ny dator kräver 1200 kg avfall och 280 kg koldioxid. Köper du i stället en rekonditionerad laptop sparas dessa 280 kg i koldioxidutsläpp och en rekonditionerad bildskärm sparar klimatet hela 520 kg i koldioxidutsläpp.

Isabell Bergström

Kommunikatör

isabell.bergstrom@inrego.se