Inrego
Stocklists

Pandemieffekten: Efterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsin

Nyheter 13 oktober 2021 2 min läsning

Det är tydligt att efterfrågan på begagnad elektronik är högre än tidigare. När samhället sakta börjar återgå till det normala visar effekten efter pandemin på att allt fler företag söker sig till cirkulära affärsmodeller inom IT. Det märker cirkulära IT-bolaget Inrego, som i både augusti och september gör rekordmånader.

reinvent IT, renew IT, Reuse IT.

Inrego köper använd IT-utrustning från både företag och offentlig sektor, säkerhetsraderar, rekonditionerar och säljer vidare. Företaget, som varit i branschen i över 25 år, märker av en trend att både företag och kommuner i allt högre utsträckning inser både de ekonomiska och miljömässiga fördelarna med begagnad elektronik. Men den så kallade pandemieffekten gör att begagnad elektronik är hetare än någonsin.

- När anställda börjar komma tillbaka till kontoren är det många företag som ser till att byta ut elektronik som blivit daterad under pandemin. Den ökade efterfrågan på återanvänd IT-utrustning kan delvis bero på den effekten av pandemin, såsom långa leveranstider på nya produkter samt att företag behöver spara pengar, säger Jonas Carlsson, VD på Inrego.

Elektronik är världens snabbast växande avfallsström. Att producera en ny dator kräver 1200 kg avfall och 280 kg koldioxid. Köper du istället en rekonditionerad laptop sparas dessa 280 kg i koldioxidutsläpp och en rekonditionerad bildskärm sparar klimatet hela 520 kg i koldioxidutsläpp.

- Elektronik har mycket större klimatpåverkan än många tror och kräver stora mängder naturresurser vid tillverkningen. Vi måste därför se till att förlänga livstiden på det vi redan har producerat. Trots det ökade intresset skulle vi kunna sälja ännu mer och vi alla behöver börja se vår använda utrustning som en resurs, säger Sebastian Holmström, Circular Strategy Lead på Inrego

Förra året kunde Inrego ge nytt liv till drygt 350 000 IT-produkter tack vare företag och organisationer som väljer att sälja sina använda produkter och köpa återanvänt!