Inrego
Stocklists

Nordens största mötesplats för hållbar utveckling: Nordic Sustainability Expo

Nyheter 15 maj 2023 4 min läsning

Den 9–10 maj gick Nordic Sustainability Expo av stapeln – Nordens största mötesplats för en hållbar utveckling. Missade du eventet? Inrego tar dig igenom dagarna.

I två dagar fylldes Stockholmsmässan med föreläsningar, utställare, mingel och möten mellan olika branscher för att möjliggöra samverkan och aktioner för en grön omställning. Över 100 talare och 70 utställare skapade ett fullspäckat program inom cirkulär ekonomi, hållbar konsumtion och produktion, biologisk mångfald, företagens samhällsansvar samt ESG. På plats var personer, företag och organisationer inom olika sektorer som alla strävar efter att vi ska kunna uppnå våra klimat- och miljömål.

Ny rapport om kritiska råmaterial

Tareq Taylor var en av de första talarna på scen för att berätta om hur han lyckades skapa världens första cirkulära stekpanna. Sedan tog panelsamtal med både företagsledare och politiker vid, som bland annat diskuterade hur viktig den svenska klimatpolitiken är när EU driver Ff55 och gröna given. Dessutom presenterade IVL Svenska Miljöinstitutet rykande färska siffror på deras nya rapport om förutsättningarna för att återvinna kritiska råmaterial. I dagsläget återvinns endast en mycket liten del av de kritiska råmaterial som finns i produkter i Sverige. Men potentialen finns – med politiska beslut kan återvinningen öka och resursförsörjningen säkras, menade Christian Junestedt, expert på kritiska råmaterial på IVL.

Bild från Christian Junestedts föredrag på Nordic Sustainability Expo 2023.
Bild från Christian Junestedts föredrag på Nordic Sustainability Expo 2023.

Så gör vi det lättare att återbruka IT

Under andra dagen deltog Sebastian Holmström, Inregos Hållbarhetschef, i ett panelsamtal om hur vi gör det enklare att köpa återbrukad IT.

-        Det gäller att skapa incitament som gör det enklare för företag att ta första steget in i det cirkulära. Det kan man göra på olika sätt, bland annat med garantier och funktionshyror. När företag gjort sitt första köp inser de ofta att rekonditionerat är lika tryggt som nytt, vilket leder till förändrade köpbeteenden i längden, förklarade Sebastian.

 

Hållbarhetstidningen Miljö & Utveckling tog pulsen på utställarna, och Inregos kommunikatör, Isabell Bergström, gav sina perspektiv på hur vi kan bidra till en mer hållbar värld, där hon menade på att det viktigaste vi kan göra är att behålla våra produkter längre.

-        Vi är tyvärr väldigt bra på att konsumera. Genom att se över vad vi har här och nu så kan vi sänka vårt klimatavtryck avsevärt, förklarade Isabell.

Bild från artikeln i Miljö&Utveckling.
Bild från artikeln i Miljö&Utveckling.

Inrego var på plats tillsammans med Cradlenet, nätverket för cirkulär ekonomi. Tillsammans med andra aktörer pågick diskussionen för en cirkulär omställning med fokus på innovation, cirkulära produkter och smarta affärsmodeller.

-        Nordic Sustainability Expo är en av de viktigaste och mest spännande mötesplatser för beslutsfattare, företagsledare, näringsliv, myndigheter och finansmarknad, som gemensamt vill öka takten i omställningen på nordisk nivå. Här samlas de bästa talarna som sitter på framtida lösningar som behöver skalas upp – en perfekt plats för att få koll på det senaste inom hållbarhet, förklarade Linda Elmén, Hållbarhetschef på Stockholmsmässan.

Är du intresserad av att fortsätta diskussionen kring hur vi kan främja en cirkulär ekonomi?

Tveka inte att kontakta oss.