Inrego
Stocklists

Koncept Luna: datorn som utmanar den linjära IT-branschen

Nyheter 12 maj 2023 4 min läsning

En dator helt utan skruvar, endast ihopsatt med tio olika delar och som är så lätt att plocka isär och ihop igen att det görs på en minut. Dells nya laptop, ”Luna-pc”, är produkten som kan ta hållbarhetstänket i IT-branschen till en ny nivå.

Nu lanserar Dell en modulär dator med utbytbara delar, Koncept Luna. Med den nya datorn kan slutanvändare själva byta ut delar och reparera sin produkt när den behöver uppgraderas – i stället för att köpa en ny.

-          Hela 80% av en dators klimatpåverkan sker under produktionen, så att skapa möjligheter för att hålla IT-produkter vid liv längre är det enda sättet att faktiskt hålla nere klimatpåverkan från IT, förklarar Sofia Gröndal, tekniker på Inrego. 

En av de största utmaningarna inom reparationsbranchen för IT är den höga arbetsbelastningen. Det tar helt enkelt tid att skruva upp datorer, genomsöka fel och byta ut delar som inte längre fungerar. En vanlig notebook brukar innehålla ungefär 400 skruvar, och tar därför ungefär en timme att reparera. Det går att jämföra med de fyra minuter som det tar att producera en ny.

-          Det är arbetsintensivt att reparera, och det stora glappet i tid mellan det cirkulära och det linjära gör att vi brukar säga att den cirkulära ekonomin ligger ungefär hundra år efter den linjära. Det är spännande att Dell nu utmanar det påståendet, fortsätter Sofia.

Luna-pc har inte en enda skruv, och förväntas vara så enkel att reparera att den går att plocka isär och ihop igen på en minut. Processen gör att den cirkulära ekonomin för första gången har möjligheten att utmana den linjära i grunden. Datorn består dessutom endast av tio delar: en skärm, ett tangentbord, två högtalare, ett batteri, ett moderkort, en fläkt samt två snäppfästen för skärm respektive tangentbord. De få delarna och avsaknaden av skruvarna ska göra det lätt för slutanvändaren att själv kunna reparera sin egen dator och själv byta ut de delar som gått sönder eller behöver förnyas.

Än så länge finns Luna-pc inte till försäljning, men på svenska Dell finns en Luna-dator på plats. I nuläget undersöker företaget hur modulära datorer tas emot av den svenska marknaden. Flera hållarhetsinitiativ pågår parallellt på Dell och de förutspår att inom två år är en större del av deras produktion inspirerade av Lunas koncept.

-          Vi har reparerat IT i snart 30 år och vet att en högre reparerbarhet är den enda vägen framåt om vi ska klara av våra klimat- och miljömål. Därför välkomnar vi alla initiativ som gör det enklare att återanvända de resurser vi har. Med en högre reparerbarhet kan vi bli än mer effektiva mot våra kunder och hjälpa dem ta sitt hållbarhetsarbete inom IT till en ny nivå, avslutar Sofia.

Är du intresserad av att veta mer kring reparerbarhet på IT, eller köpa återanvänd IT med ett 85% lägre klimatavtryck? Klicka här så kan du komma i kontakt med våra experter, eller här för att ta del av våra erbjudanden på cirkulär IT.

Sofia Gröndal

Tekniker på Inrego

sofia.grondal@inrego.se