Inrego
Stocklists

iPhone 14 – är den verkligen så mycket bättre?

Nyheter 7 november 2022 4 min läsning

En mobil i en Inrego-box, så den levereras till dig som handlar från oss.

Tekniska egenskaper förfinas, mjukvaror uppdateras och paketeringen görs i ny färg och form, men det hinner inte ske så stora förändringar mellan versionerna som man kanske kan tro. Det menar Inregos divisionschef Mattias Aronsson, som efter 16 år i tech-branschen ser igenom de nya lanseringarna. Han berättar om verklig funktion, kostnad och hållbarhet för IT-produkter.

När ett företag investerar i IT ställer de sig tre avgörande frågor. Vad kan produkten göra? Vad är priset för den? Vad är hållbarhetsaspekten? När det kommer till inköp gäller det därför att produkten stämmer överens med både företagets behov, budget och hållbarhetsmål. Visst har den nya iPhone 14 en del uppdaterade funktionaliteter, som den senaste A15 processorn och ett något förfinat kamerasystem, men för 90 procent av användarna kommer den ändå inte upplevas som en markant förbättring från tidigare versioner. Med hänsyn till ett företags avgörande aspekter för inköp finns därför bättre alternativ på marknaden.

iPhone 11 lanserades 2019 och såldes ända fram till 2022. Storleken är densamma på bägge modeller (6,1”) och iPhone 11 stöder den det senaste Apple iOS 16. Båda modellerna är i grunden mycket avancerade smartphones. Med högutvecklad teknik under skalet kan användaren av en iPhone 11 känna sig trygg – det är en telefon som håller i många år framöver. Dessutom bibehåller faktiskt elektronik sitt värde längre än vad många är medvetna om. Det som vissa kunder betraktat som skrot har vi kunnat betala flera hundratusen kronor för. Produkterna har ett stort fall i värde vid försäljningen och under de första åren, men över tid stabiliseras minskningen. Inrego kan fortfarande betala för åtta år gamla datorer.

Vid inköp av en fabriksny telefon är dessutom det verkliga priset ännu högre än det som står på fakturan. Tyvärr pågår stora sociala missförhållanden som korruption och kränkningar av mänskliga rättigheter i de länder där råmaterialet för elektronik utvinns, och hela 80 procent av växthusgaserna för en telefon släpps ut under produktion. Hållbarhetsaspekterna är därför markant mycket bättre på en rekonditionerad telefon.

Vid köp av en rekonditionerad iPhone får användaren en produkt med nästintill samma funktioner som en fabriksny – till en halverad kostnad. Att lättare kunna finansiera avancerad IT-utrustning hjälper många företag som har behov av att se över sina omkostnader. Men den ekonomiska fördelen är som sagt långt ifrån den enda. Vid köp av produkter från Inrego blir användaren en del av vårt cirkulära köpkoncept. Efter 27 år i branschen har vi blivit en professionell aktör för rekonditionerad IT-utrustning, och med avancerade rutiner och otroligt tuffa interna krav tror vi så starkt på vår affärsmodell att vi vill köpa tillbaka utrustningen igen när användarna är klara med den. På så vis levererar Inrego inte bara en andra chans till IT-produkter, utan även en tredje.

Cirkulär IT är framtiden. Varje produkt som skickas från vårt lager paketeras med garantier på högavancerade funktioner, ekonomiska fördelar och en hållbar affär. Intresserad? Klicka här så pratar vi mer.

Mattias Aronsson på Inrego.

Mattias Aronsson

Head of Division Circular Commerce

mattias.aronsson@inrego.se