Inrego
Stocklists

Inköpschefen reflekterar: Så påverkar Apples lanseringar IT-marknaden

Nyheter 12 april 2022 3 min läsning

Fredrik Spjut på Inrego.

I mars ägde Apples första lanseringsevent för 2022 rum. Dessa lanseringar har kommit att få stor uppmärksamhet genom åren. Inte nog med att företaget har en stor grupp entusiaster som har stenkoll på varje lansering. Apples lanseringar har ofta en tendens att påverka den generella IT-marknaden i stort, både för nyproduktion och återanvänt. Inregos Head of Purchasing Sweden, Fredrik Spjut, reflekterar.

Andra elektroniktillverkare förhåller sig mycket till Apple. En stor del beror på vilka eventuella nya innovationer Apple presenterar. Hur man än vrider och vänder på det är Apple en leader vad gäller innovationsnivå som många andra elektroniktillverkare tenderar att ta efter i sin egen produktion. Även den prisklass som Apple lägger sina produkter i påverkar övriga elektroniktillverkare och är något de måste förhålla sig till.

Även vi som jobbar med återanvänd IT-utrustning påverkas av Apples lanseringar. Generellt håller Apples produkter ett bättre andrahandsvärde än andra varumärken när det gäller smartphones och surfplattor. Produkterna är dyra i nyinköp vilket gör att efterfrågan på återanvända iPhones blir större, då man kan få en telefon till ett bättre pris. Gruppen entusiaster som gärna uppgraderar sin telefon till den allra senaste gör också att många telefoner kommer ut på andrahandsmarknaden efter relativt kort användningstid. Det som ofta händer när Apple lanserar stora förändringar i design och funktion så tenderar priset på begagnatmarknaden att falla mer än vid mindre förändringar, då fler väljer att uppgradera sin telefon.

Hur ser det ut denna gång?

Denna gång lanserades en uppdatering på iPhone SE som blir lika snabb som iPhone 13-serien, men är betydligt mer prisvärd jämfört med iPhone 13. Utifrån prestanda får man alltså en väldigt bra telefon till ett överkomligt pris.

Det negativa är att Apple behåller funktionen Touch ID, vilket innebär att telefonen bara har en 4,7 tum retinaskärm. Det tror jag kommer påverka andrahandsvärdet på den här telefonen, då det är tveksamt om köparen är villig att kompromissa med skärmstorleken framöver.

Ett enormt framsteg, rent miljömässigt, för den här lanseringen är att man använder en ny typ av aluminium i telefonen som ska vara snällare mot miljön. Det är företaget Elysis som tagit fram en ny process för att smälta aluminium som ska skapa syre i stället för växthusgaser.

Förhoppningen är att fler företag inser vikten av att värna om miljön inpå varje minsta komponent i en telefon. Faktum kvarstår att tillverkningen av en smartphone genererar 86 kg avfall och 55 kg co2e. Därför är det fortfarande av största vikt företagen ansvarar för att tillverka sina telefoner så att de är lätta att återanvända samt att varje användare ansvarar för att ta väl hand om sin telefon och ser till att den går till återanvändning när man är klar med den. Och gärna använda den längre än till Apples nästa lanseringsevent.