Inrego
Stocklists

Trots IPCC: Ingen grön omställning i offentliga upphandlingar

Nyheter 30 mars 2023 2 min läsning

DEBATT. Med en femtedel av Sveriges BNP har offentliga upphandlingar makten att förändra. Trots det halkar offentlig sektor efter näringslivet i den gröna omställningen när det handlar om att upphandla återanvänd IT.

Inregos hållbarhetschef Sebastian Holmström samt ansvarig för offentlig sektor, Stefan Hållberg debatterar tillsammans med forskarna Mattias Lindahl och Carl Dalhammar i tidningen Miljö&Utveckling. Vi vill att fler offentliga organisationer ska börja upphandla cirkulär IT genom att:

1. Använda Upphandlingsmyndighetens kriterier för inköp av återanvänt. Genom att använda sig av de nya kriterierna från Upphandlingsmyndigheten blir det lättare för fler att upphandla återbrukad IT utan att riskera vare sig prestanda eller hållbarhet i produkterna.

2. Upphandla efter behov i stället för specifika produkter. När organisationer upphandlar stora mängder IT går det inte alltid att tillgodose flera tusen rekonditionerade produkter av en och samma modell. Genom att istället upphandla efter behov skapas möjligheten att leverera olika modeller som med samma funktion.

3. Minska organisationers klimatavtryck från IT. IT är ofta en blind spot när det kommer till hållbarhet, men stora delar av tjänstemannaföretags klimatavtryck kommer just från deras IT-utrustning. Genom att beräkna klimatavtrycket på elektroniken blir det enklare att motivera resurseffektivitet genom att både köpa begagnat och sälja av den utrustning som inte längre används.

Ta del av hela debattartikeln här.