Inrego
Stocklists

Ingen dator är hållbar – men en återanvänd är 6 gånger bättre än en ny

Nyheter 25 oktober 2023 3 min läsning

Vår teknikvärld har blivit synonym med snabbväxande avfallsberg som slukar resurser i en ohållbar hastighet. Även om vår rekonditioneringsprocess bromsar nyproduktion av IT, skapar den fortfarande avfall och utsläpp. Vi erbjuder inte en perfekt lösning, men vi utmanar en ohållbar industri genom att minimera och återanvända.

Välkommen till en osminkad sanning i en värld där hållbarhet alltför ofta blir en marknadsföringskliché: ingen dator, ny eller rekonditionerad, är helt och hållet hållbar. Inte ens våra. Men innan du drar, låt oss förklara varför våra rekonditionerade datorer ändå förtjänar din uppmärksamhet i jakten på ett mindre koldioxidavtryck.

Ta denna siffra: en ny dator står för cirka 280 kg CO2-utsläpp från vagga till graven. Våra rekonditionerade motsvarigheter? 42 kg. Enastående? Absolut. Fulländat? Långt ifrån. Men vi behöver inte vara matematiker för att se att det är lite drygt 6 gånger bättre, och 85% mindre än nytt.

Var uppstår då dessa 42 kg? Den absolut största delen, hela 40 kg, kommer från de reservdelar vi använder när vi rekonditionerar och uppgraderar datorer. Ibland kan använda reservdelar från andra datorer som kommit in till oss, men ofta köper vi in helt nya reservdelar. Det gör vi för att kvalitetssäkra produkterna och ge lika långa garantier som nytt. Så att du som köper produkten kan känna dig trygg med att den kommer leverera lika bra och länge som om du hade köpt den nyproducerad.

Kärnan i rekonditioneringsprocessen innebär att befintliga komponenter och material får nytt liv. Detta eliminerar inte helt behovet av nya råvaror, men det reducerar det avsevärt. Från oss kan du exempelvis köpa 15 kompletta IT-utrustningar för en kontorsarbetare (skärm, laptop och mobiltelefon) till utsläppen för 1 ny. Det är inte helt och hållet hållbart – men det är ett väsentligt mycket bättre än nytt.

Genom att förlänga livslängden på IT, ställa hållbarhetskrav och stödja rekonditionerat, skapar vi en nödvändig förändring inom teknikindustrin. Det är hög tid att vi designar om produkterna från grunden för att verkligen vara hållbara. Därför uppmanar vi ofta våra kunder att hålla tekniken vid liv längre. Uppgradera. Reparera. Och när du väl behöver byta ut utrustningen, välj en rekonditionerad produkt. Dessutom hjälper vi hållbarhetsansvariga, företagsledare och IT-chefer att tänka strategiskt kring sin IT-utrustning. Det ger, utöver hållbarhetsaspekten, både affärsmässiga värden, effektivitetsvinster och minskade omkostnader.

Kanske kommer vi aldrig att nå den där drömmen om en helt grön och hållbar teknikvärld. Men genom att våga vara transparenta, nytänkande, modiga och konstant sträva efter förbättring, kommer vi betydligt närmare den. För vi vet i alla fall säkert att vi aldrig kommer kunna återvinna oss ur krisen.

Vill du veta mer om IT-produkters klimatpåverkan? Klicka här!