Guide: Hur ser jag till att min dator får ett så högt andrahandsvärde som möjligt?

Arbetsplats 29 mars 2022 4 min läsning

bild3_1.682x0-is.jpg

Vi på Inrego arbetar dagligen med organisationer och företags använda IT utrustning som bland annat; datorer, laptops och mobiltelefoner. Under resans gång har vi lärt oss en hel del om hur man bäst bibehåller värdet på sin elektronik, vilket kan leda till ett högre andrahandsvärde. En dator kan i vissa fall återanvändas både en, två eller tre gånger, och ofta beror det på hur väl användaren tagit hand om enheten.

Vi har listat våra bästa tips och råd för att möjliggöra maximal ersättning till våra kunder, när tiden är kommen att återanvända sin elektronik.

Stickers

Vi ser ofta att det sitter stickers på produkterna vars syfte antingen är utsmyckning/personifiering eller stöldmarkering. Gällande stöldmarkeringar så rekommenderar vi att de fästs på baksidan av datorn då de ofta är svåra att få bort och leder därför ofta till kosmetiska defektavdrag.

För att få ut maximal ersättning rekommenderar vi därför att undvika stickers i utsmyckande syfte. Det finns även en risk för att färgen från stickers kan färga av sig på datorns chassi, vilket inte går att få bort. Om enheten ligger i solen kan den även bli solblekt, och då kan stickers lämna fula märken på chassit.

Tunga föremål på datorn

Ställ aldrig tunga föremål på en stängd laptop då detta kan leda till tryckskador på skärmen.

Skydda din dator

Se till att skydda din dator i största möjliga mån för att minska risken för sprickor eller repor på chassit. Använd alltid fodral på datorn om du bär den med dig, även om den läggs ner i en större väska. Använd även fodral och skärmskydd på mobiltelefoner för att limitera risken för sprickor i skärmen, eller repor på chassit.

Utnyttja dina försäkringar

I många fall följer det med garantier på elektroniken man köper och man är bra på att teckna försäkringar för dem. Däremot är man ofta mindre bra på att utnyttja dessa garantier och försäkringar när olyckan väl är framme. Har du ombesörjt dina försäkringsärenden och reparerat produkterna innan avyttring har du goda chanser till en högre ersättning. Så, se till att utnyttja dina garantier och försäkringar.

Lås upp produkten

Lås upp produktera innan de skickas till Inrego. En produkt som inte är upplåst blir obrukbar och tappar sitt värde när den överlämnas till Inrego. Apple-produkter som är knutna till ett Apple-ID eller iCloud måste avregistreras från kontot, likaså Google-konton från Android osv.

Packa säkert

När det är dags att skicka dina produkter till Inrego, se till att packa rätt och säkert. När du använder dig av Inregos transportlösningar medföljer rejält med packmaterial för att säkra att enheterna inte tar skada under transporten.

Inregos logistikavdelning hjälper till och lämnar förslag på bästa paketering för varje enskild hämtning. Vi har bland annat pallar, säkerhetsskåp och lådor med vadderade fack för att hantera så säkra leveranser som möjligt.

Vill du veta mer hur du ska återanvända din elektronik? Kontakta oss här!