Inrego
Stocklists

Coronapandemin driver upp värdet på begagnad elektronik

Nyheter 19 februari 2021 3 min läsning

Pandemins hemmajobbande och distansundervisning har bidragit till en ökad efterfrågan på bärbara datorer i Sverige och globalt. Samtidigt har utbudet på andrahandsmarknaden påverkats av att utbyten av datorer skjuts upp. Detta har lett till att värdet på använd elektronik är högre än någonsin.

Värdet på begagnat har ökat enormt, i vissa fall med 100 procent på den globala marknaden. Anna Höglund, affärsområdeschef Inköp på Inrego, som köper in, renoverar och säljer begagnad IT-utrustning, uppmanar organisationer att tömma deras lager på använd elektronik. Organisationers lager av återanvänd elektronik har både högre värde och behövs mer än någonsin.

- Det ökade värdet på begagnad elektronik gynnar företag och organisationer då de får tillbaka mer pengar än tidigare på deras använda elektronik när de säljer den till en IT-återanvändare, säger Anna Höglund.

Värdeökningen har varierat baserat på modell och ålder, där främst äldre utrustning sett den största ökningen. Värdet på företags använda elektronik har i Norden har ökat med omkring 30 procent, medan priserna på den globala marknaden, som haft lägre utgångspriser, har ökat med upp till 100 procent. Den största delen av värdeökningen har vi sett på 5–8 år gamla datorer, vilket innebär att det nu är en bra tid för företag att undersöka hur mycket man kan få tillbaka för hårdvaran.

- Vi kan konstatera att pandemin haft både positiva och negativa effekter på återanvändningsbranschen. Hållbarheten ligger högt på agendan, marknaden är redo och den cirkulära ekonomin är här för att stanna. Det är hoppfullt att många på allvar börjar se över sin IT-konsumtion och ser sin använda elektronik som en resurs med ett värde för andra, säger Mattias Aronsson, VD Inrego Norden.

Behöver ni tömma ert lager på använd IT-utrustning eller är ni på väg att byta ut er befintliga? Se då till att sälja din utrustning nu. Läs mer här om hur vi kan hjälpa dig!