Inrego
Stocklists

Är det "senaste" alltid det "bästa"?

Nyheter 29 maj 2023 3 min läsning

Ingen kan förneka att teknisk innovation förbättrar våra liv på många sätt. Men kanske har vi blivit alltför fokuserade på den bländande glansen av ny teknik, och missat de många fördelarna med att återanvända.

Glimmande, ultratunna smartphones, futuristiska bärbara datorer och superkraftiga datorer bländar oss från reklamplakaten. Från TV-skärmar till busskurer, från sociala medier till radioreklam, är budskapet klart och konstant: Du behöver det nyaste. Men är detta sant? Måste vi ständigt ha den senaste tekniken?

Det finns ett hållbart och ekonomiskt fördelaktigt alternativ till denna konstanta köphets: begagnade IT-produkter. Begagnade smartphones, bärbara datorer och stationära datorer kan erbjuda nästan samma funktionalitet till en halvering av kostnaden.

Att köpa begagnat innebär att vi förlänger livslängden på dessa enheter och minskar behovet av att tillverka nya. Detta kan ha en stor inverkan på vår planet, eftersom produktionen av IT-produkter är energikrävande och producerar en stor mängd avfall.

Nästa gång du funderar på att köpa den senaste telefonen, bärbara eller stationära datorn, ställ dig själv frågan: Behöver jag verkligen den här nya produkten? Eller skulle en begagnad enhet kunna tillgodose mina behov lika bra, om inte bättre? Teknisk innovation har gjort att nästintill allt det kunder vill ha, finns som återbrukat idag. Vi på Inrego har till exempel alltid minst 10 000 datorer i lager för omgående leverans, allt för att du snabbt och enkelt ska kunna få din nya dator på plats.

Det är viktigt att komma ihåg att "nytt" inte alltid betyder "bättre". En begagnad produkt kan vara minst lika bra som en ny, om inte bättre. Eftersom vid köp av en begagnad produkt slipper en ny produceras, då sparar vi en mängd co2-utsläpp, avfallsgenerering och vattenanvändning.  Att välja begagnat bidrar helt enkelt till att skapa en mer hållbar framtid.

Vår ständiga strävan efter det senaste och mest avancerade driver oss till en konsumtionstakt som kanske inte alls är nödvändig. På grund av vår konsumtion är e-avfall den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Varje år genererar e-avfall till en tyngd som slår vikten av den kinesiska muren, som är den tyngsta sammansatta konstruktionen på jordens yta. Är det inte dags att vi omvärderar vårt beteende och börjar ifrågasätta marknadskrafterna som styr oss? Tekniken kommer ständigt att utvecklas, men behöver vi verkligen ha det senaste, eller är vi bara offer för en illusion skapad av skicklig marknadsföring?