Inrego
Stocklists

Andrahandsmarknaden för IT under stark tillväxt – ökar med 25%

Nyheter 21 juni 2023 3 min läsning

Inflation, tuffa ekonomiska tider och en allt mer utbredd miljömässig medvetenhet får andrahandsmarknaden att växa. Allt fler företag väljer återbrukad IT till sina kontor och nyanställda, och Inregos e-handel ökar med 25% från föregående år.

Andrahandsmarknaden är under stark tillväxt. I takt med stigande priser i kombination och det faktum att allt fler blir mer socialt och miljömässigt medvetna, ökar populariteten för återanvända material. Inom e-handeln för rekonditionerad elektronik hos Inrego pekar försäljningssiffrorna uppåt med 25% från föregående år. Även mängden företagskunder som e-handlar återanvänd IT har ökat med 25%. Produktkategorin som ökar mest är återanvända mobiltelefoner.

-        När kunder förstår att återanvänt fungerar lika bra som nytt, samt att det både är klimatmässigt mer positivt och mycket billigare, blir det självklart att använda sig av cirkulära IT-lösningar, säger e-handelsansvarig Niklas Brodén på Inrego.

Sedan ett par år tillbaka har Postnord presenterat begagnat som en egen kategori på deras e-handelsbarometer. I den senaste marknadsundersökningen framgår att hela 17% av de som e-handlar begagnat online har gjort det mer under senaste kvartalet på grund av det ekonomiska läget, samt att den sociala hållbarheten har prioriterats upp i valet av produkter. Att Inregos webshop ökat handlar troligtvis om en större satsning på e-handel inom företaget i kombination med att marknaden för återanvänt är i en allt starkare trend.

-        Vi ser att sökvolymer kring ”begagnad dator” och "begagnad mobil" ökade under pandemin. Under 2020 blev många tvungna att jobba hemma. Det kan ha medfört den större efterfrågan. Många blev tvungna att skapa sig ett hemmakontor eller kanske en dator för att spela spel på när utelivet var stängt, förklarar Charlotte Hedin, Digital Marketing, Pineberry.

De två megatrenderna ’digitalisering’ och ’hållbarhet’ har gjort att fler fått upp ögonen för cirkulära lösningar inom IT, och allt fler företag väljer att erbjuda rekonditionerade produkter till försäljning.

-        Marknaden verkar tro på en ökad trend här framgent. Vi ser att fler och fler aktörer som tidigare endast sålt nya produkter även erbjuder sina kunder ett begagnat alternativ, fortsätter Charlotte.

Det är inte bara inom e-handeln som populariteten för renoverad teknik ökat. Även bland Inregos samarbetspartners har det under de senaste åren skett en förändring.

-        Vi ser en tydlig beteendeförändring bland våra kunder, där begagnat tidigare har förknippats med skam. Idag är det snarare något företag stolt visar upp som en del i sitt hållbarhetsarbete, säger Sebastian Holmström, hållbarhetschef för Inrego.

Är ni också intresserade av att ta del av alla de gynnsamma fördelar som kommer med en cirkulär ekonomi? Kontakta oss, så hjälper vi er att komma igång!