Tips & trix: X-mas Edition

2020-12-02

Dekorera med torkade apelsiner

Att dekorera med torkad frukt är inte bara ett hållbart alternativ, det är även riktigt vackert. Vår personliga favorit är att dekorera med apelsiner. Girlanger, bordsdekoration, julklappsinslagning, möjligheterna är oändliga.

Såhär gör du:

  1. Sätt ugnen på 70 °C.
  2. Skiva apelsiner tunt skivor, ca 4 mm.
  3. Placera apelsinskivorna på en bakpappersklädd plåt eller ett ugnsgaller och ställ in i ugnen i cirka 4 timmar eller tills skivorna känns helt torra. Öppna ugnsluckan då och då för att vädra ut. Vänd skivorna efter 2 timmar.
  4. Efter 4 timmar tar du ut skivorna och låter dem svalna.
  5. Sedan kan du till exempel trä apelsinskivorna på en tunn tråd med hjälp av en nål och hänga upp girlangen i granen eller i fönstret.

Foto: culturacolectiva.com, lovelylife.se 

Naturliga bordsdekorationer

Julbordet är ju en stor del av den svenska jultraditionen och detta tips för bordsdekorationer kan inte bli enklare. Ta en promenad i skogen och plocka med dig lite granris, lingonris och några kottar. Köp med dig några kanelstänger från din butik och använd några av de torkade apelsinskivorna du gjorde till girlangerna i förra tipset – helt enkelt använder du det du tycker är vackert. Sedan placerar du dekorationen på julbordet, slingra runt ljusstakar och i bordslampan. Enkelt och väldigt vackert.

Foto: boxwoodavenue.com 

 

Ljusdekorationer

Det granris och lingonris du får över från julbordsdekorationen kan du även använda för att dekorera dina ljus och ljusstakar. Använd ett sidenband eller ett jutesnöre och bind upp riset runt ett blockljus eller runt ljusstaken. Har du tomma glasflaskor över, placera riset inuti, häll i lite vatten och placera ett ljus i flaskan så har du en vacker, hemgjord ljusstake.

Foto: littlesustainablesteps.com, countryliving.com 

 

Julgransdekorationer med kottar

När du är i skogen för att plocka granris till din bordsdekoration, plocka med dig några extra kottar också. Sedan använder du ett sidenband och knyter en fin rosett runt kotten. Spara lite längd av bandet så du sedan kan hänga den i granen.

Foto: Elle Interior, trendenser.se 

 

Kransar med lingonris eller eukalyptus

Gör dina egna kransar med lingonris eller eukalyptus. Du kan antingen använda vanlig ståltråd eller köpa en smidesring som man kan hitta till ganska bra pris i större blomsterbutiker. Därefter lindar du på eukalyptus eller lingonris med hjälp av en tunn fiskelina. Använd hur mycket eller hur lite du vill beroende på vad du själv tycker är fint. Häng upp i fönster eller på ytterdörren!

Foto: starseeds.eco,reciclaredecorar,com